Jim Wagner's site

Klicka på loggorna för mer info
Verklighetsbaserat Självförsvar

Vad är Verklighetsbaserat Självförsvar?

Verklighetsbaserat Självförsvar grundades i syfte att ge vanliga människor den kunskap som behövs för att kunna försvara sig mot både kriminella och terrorister med hjälp av de bästa träningsmetoder som polisstyrkor och militära elitstyrkor använder sig av.

Grundaren Jim Wagners definition av Verklighetsbaserat Självförsvar är följande: Tränings och överlevnadskunskap baserat på moderna konfliktsituationer som personen sannolikt riskerar att möta i sin egen omgivning (verklighet). Med andra ord, eleven lär sig inte bara att ”slå och sparka” utan även viktig kunskap om hur man utvärderar en hotfull situation, medvetenhet om sin omgivning, rättsliga aspekter, poliskontakt, hur man bäst hanterar en rättssituation i domstol, skador m.m.

En mycket viktig aspekt av Verklighetsbaserat Självförsvar handlar om de juridiska aspekterna av att använda våld i en självförsvars situation. För att lättare kunna förstå de juridiska aspekterna utarbetade Jim Wagner Våldstrappan för civilt självförsvar som publicerades i den amerikanska tidsskriften Black Belt Magazine i maj 2003. Detta dokument visar på ett enkelt sätt vad du kan och inte kan göra i en självförsvarssituation, oavsett om det handlar om ett verbalt angrepp eller en kamp på liv och död.

Här följer lite information om Jim Wagner, grundare till Verklighetsbaserat Självförsvar.

Jim Wagner har en gedigen bakgrund som före detta fångvaktare, polis, gruppledare för SWAT (Piketstyrkan) i Los Angeles, livvakt, och som anti-terrorist bekämpare för den amerikanska myndigheten Federal Air Marshals. Han har över 25 års erfarenhet av olika civila kampsporter och han har undervisat följande polis och militärenheter:

* U.S. Marshals
* FBI SWAT Amerikansk Federal Antiterror Styrka)
* GSG9 (Tysk Antiterror Styrka)
* Israeliska Specialstyrkor
* Amerikanska Gränsbevakningen
* California Highway Patrol
* GATE (Brasiliansk Polisstyrka)
* GOE (Argentinsk Polisstyrka)
* Amerikanska flygvapnets säkerhetsstyrkor
* DEA (Drug Enforcment Agency
* Polishögskolan i Finland
* Tyska Gränspolisens Högskola
* Vakter på ett antal fångvårdsanstalter
* Beridna Kanadensiska Polisen
* U.S. Cost Guard Sea Marshals
* San Diego Sheriffs Academy
* Amerikanska Flottans och Marinkårens Polisstyrkor
* Amerikanska Arméns Militärpolis
* Navaho Indianernas Piketstyrkor
* Los Angeles flygplatspolis
* Plus ett antal andra myndigheter i Nordamerika, Spanien, England och Mexico.

Trots sin polisiära bakgrund anser Jim Wagner att alla medborgare ska kunna försvara sig då det alltid är medborgaren som får ta första smällen då brott och terrordåd begås. När polisen väl hinner fram kan det vara för sent. Jim Wagner skriver också sedan flera år tillbaks regelbundna artiklar för Black Belt Magazine och flera andra kampsportstidningar och har publicerat böcker och träningsfilmer om självförsvar.